Полша информира НАТО за ситуацията по границата с Беларус

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг поддържа тесни контакти с правителствата на държавите-съюзници по този проблем

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: Twitter
Полските власти са информирали Северноатлантическия съвет - органа, приемащ политическите решения в НАТО, за ситуацията по границата с Беларус, съобщават световните агенции. Информацията е позована на служител от НАТО, който е пожелал анонимност.
 
"Съюзниците от НАТО са изцяло солидарни с Полша и другите съюзници, засегнати от бруталното използване на мигрантите от страна на Беларус като инструмент за постигане на нейните цели", коментира източникът след съвещание в Брюксел, което протече при закрити врати.
 
По думите му, страните от НАТО смятат, че режимът в Минск е отговорен за кризата, а използването от страна на Александър Лукашенко на "мигрантите като хибридна тактика е безчовечно, противозаконно и неприемливо". Той отбелязва, че НАТО продължава да следи внимателно ситуацията и е в готовност да продължи да оказва помощ на съюзниците и да обезпечава сигурността в региона.
 
Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг поддържа тесни контакти с правителствата на държавите-съюзници по този проблем.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени