Полша купува 1000 бойни машини за пехотата "Borsuk"

БМП-то има възможност да води бой с пехота, бронирани машини, въздушни цели и други обекти, използвани от противника, при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието

БМП Borsuk
БМП Borsuk Източник: Topwar

Полската армия купува хиляда бойни машини на пехотата "Borsuk", предаде Радио Полша. Договорът между Министерството на отбраната и консорциумът от компании, ръководен от "Huta Stalowa Wola", ще бъде сключен следващата седмица. Бойните машини на пехотата "Borsuk" са бронирани превозни средства, разработени в Полша. Няколко единици са на финални изпитания в полската армия.

 

"Борсуците" са предназначени да бъдат наследници на постсъветските бойни машини на пехотата (БМП-1, бел.ред.), които в момента се използват от полските сухопътни войски. Бойните машини на пехотата "Borsuk" са верижни машини, които са въоръжени с дистанционно управляем купол с 30-милиметрово оръдие и могат да преодоляват водни бариери.

 

"Това е много важен договор за полската оръжейна промишленост и полската армия", отбелязва Войчех Скуркевич, заместник-министър на отбраната, в предаването "Трета програма" на Полското радио, цитирано от БГНЕС.

 

Екипажът на "Borsuk" се състои от 3 войници: командир, мерач и шофьор. Превозното средство е предназначено за транспортиране на 6 войници в района на бойните действия, като осигурява адекватно ниво на защита. Машината изпълнява задачи свързани с поддръжка на пехотни подразделения с помощта на бордови оръжия.

 

С помощта на бордовата оръжейна система БМП-то има възможност да води бой с пехота, бронирани машини, въздушни цели и други обекти, използвани от противника, при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието. Бойното тегло в базовия вариант е 28 тона.

 

Важен елемент е дистанционно управляемата куполна система ZSSW-30, разработена от "Huta Stalowa Wola S.A." съвместно с "WB Electronics S.A.", чието основно въоръжение е автоматично оръдие "Bushmaster Mk.44S".

 

 

Допълнителното въоръжение представлява модифицирана 7,62-милиметрова картечница UKM-2000C и двойна пускова установка за противотанкови управляеми ракети "SPIKE-LR". Планира се работа, която да позволи използването и на други видове ракети. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени