Полша купува 300 реактивни системи за залпов огън от Южна Корея

Поредицата от договори, подписани през последните месеци за доставката на танкове, гаубици и самолети, направиха Сеул най-големия доставчик на оръжия в Европа

Южнокорейска система за залпов огън K239 Chunmoo
Южнокорейска система за залпов огън K239 Chunmoo Източник: Бемил нюз

Полша приключи преговорите със Сеул за закупуване на около 300 ракетни установки за залпов огън (РСЗО) K239 Chunmoo от Южна Корея, съобщи Defense news.

 

Очаква се съответният договор да бъде подписан по време на посещението на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак в Сеул следващата седмица.

 

Министърът отбеляза, че първоначално Варшава е искала да закупи 500 РСЗО HIMARS от САЩ, но при сегашните обстоятелства Полша ще закупи както HIMARS, така и K239 Chunmoo. Първите доставки на южнокорейски РСЗО за Полша се очаква да бъдат осъществени през 2023 г.

 

"В допълнение към тези единици ще придобием и значителен брой ракети, както високоточни с обсег до 70 км, така и тактически с боен обсег около 300 км", добави Блашчак. Стойността на очакваната сделка не беше оповестена.

 

Поредицата от договори, подписани през последните месеци за доставката на танкове, гаубици и самолети, направиха Сеул най-големия доставчик на оръжия в Европа. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени