Полша купува от САЩ РСЗО HIMARS и ракети ATACMS за тях на стойност $10 млрд.

Пакетът включва 18 пускови установки HIMARS, 45  ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), които са с обсег 300 км и повече от 1000 управляеми ракети за системите за залпов огън (GMLRS)

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на реактивни системи за залпов огън (РСЗО) на Полша в сделка на стойност до $10 млрд., съобщи днес Пентагонът, предаде Ройтерс.

 

Продажбата се осъществява в момент, когато Киев похвали произведените от САЩ мобилни ракетни системи HIMARS за успехите им на бойното поле, като например унищожаването на руските складове и командни пунктове.

 

Пакетът включва 18 пускови установки HIMARS, 45 ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), които са с обсег 300 км и повече от 1000 управляеми ракети за системите за залпов огън (GMLRS).

 

СОЩ отхвърлиха исканията на Украйна за ракети ATACMS, припомня БТА. В тази връзка агенцията посочва, че Полша няма да може да прехвърли никакви такива ракети на Украйна без одобрението на САЩ.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени