Полша обмисля ограничения при издаване на визи на руснаци

Това беше потвърдено от заместник-министъра на външните работи Пьотр Вавжик

Министерството на външните работи на Полша
Министерството на външните работи на Полша Източник: MSZ

По примера на Естония и Латвия Полша също обмисля да наложи допълнителни ограничения при издаване на визи на руски граждани. Това беше потвърдено от заместник-министъра на външните работи Пьотр Вавжик. Решението ще бъде взето през следващите седмици, пише Der Standart.

 

Заместник-министърът на външните работи заяви, че страната му подкрепя налагането от ЕС на допълнителни санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това ще включва и прекратяване на действието на Договора за улеснено издаване на визи за руски граждани. Големите държави членки, сред които Германия, Франция и Нидерландия, обаче се противопоставят на това.

 

По думите му в момента Полша разговаря с други държави членки и е установила, че освен трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, Словакия и Чехия също споделят неговото мнение.

 

Германия, както и Европейската комисия в Брюксел, отхвърлят идеята за цялостно спиране на туристическите визи за руснаци. Миналата седмица Естония реши, че от 18 август руските граждани вече няма да могат да влизат в страната с шенгенски визи, издадени от Естония. Прави се изключение за руснаците, чиято родина е Естония или които имат постоянно местожителство в Естония.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени