Полша оборудва с камери границата си с руския ексклав Калининград

Полската граница с Калининград е дълга около 200 километра и в момента има отворени два пропускателни пункта

Стотици мигранти на границата между Беларус и Полша
Стотици мигранти на границата между Беларус и Полша Източник: Sputnik
Полша иска да оборудва границата си с руския ексклав Калининград с камери и детектори за движение, предаде ДПА. Варшава съобщи за намеренията си няколко месеца след разгара на мигрантската криза по границата с Беларус, която е и външна граница на Европейския съюз.  
 
"Става въпрос за сигнали, които ще се задействат незабавно в случай на нелегално пресичане на границата от превозни средства или от хора", каза говорител на полската гранична охрана пред агенция ПАП.
 
Полската граница с Калининград е дълга около 200 километра и в момента има отворени два пропускателни пункта.  В края на миналия месец Полша започна да изгражда постоянно укрепление на границата си с Беларус. По сухопътните участъци от 418-километровата граница ще има ограда с височина 5,5 метра.
 
От лятото насам нелегални мигранти се опитват да влизат в ЕС, като пресичат границите на Беларус с Полша и балтийските страни.  Евросъюзът обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че целенасочено приема в Беларус полети с мигранти от кризисни райони като Ирак и Афганистан и им помага да преминават нелегално в ЕС. 
 
В последно време обаче броят на тези мигранти рязко намаля. Полската гранична охрана съобщи, че вчера е имало 10 опита за нелегално преминаване на границата.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени