Полша обвини Русия в мащабна кибератака срещу министри, депутати и журналисти

Премиерът Матеуш Моравецки свика закрито заседание на Сейма

Екипите по киберсигурност прегарят, а атаките не спират
Екипите по киберсигурност прегарят, а атаките не спират Източник: Zonanews

Висши политици и служители на Полша са били обект на "широкообхватна" кибератака, която според страната произхожда от Русия. Във вторник полските власти заявиха, че страната е била подложена на масивна кибератака. Премиерът Матеуш Моравецки свика закрито заседание на Сейма.

 

"Най-важните полски длъжностни лица, министри и заместници на различни политически партии са станали обект на кибератака", коментира в изявление Ярослав Качински, най-мощният полски политик и председател на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, цитиран от онлайн изданието Politico. Разследване на полски и "съюзнически" служби за сигурност установява, че "кибератаката е извършена от територията на Руската федерация. Нейният мащаб и обхват са големи", допълва Качински в изявлението си.

 

 

Според дипломат от ЕС, който знае за инцидента, "оперативният и технически анализ, извършен от националните екипи за реагиране на инциденти в киберсигурността, потвърждава, че инфраструктурата и начинът на действие, използвани по време на кибератаките, са същите като тези, използвани от спонсорираните от Русия организации". "Повече от 30 парламентаристи, представители на правителството и някои журналисти са засегнати", допълва дипломатът, като уточнява, че атаките са започнали през септември 2020 г. Днес Полша призова страните от ЕС в Съвета на ЕС да проведат министерски дебат за това как да отговорят на атаките, казва още източникът на медията.

 

Въпросът ще бъде обсъден от министрите на външните работи в понеделник. "В петък Полша предаде на държавите членки на ЕС, Европейската комисия и Съвета документ относно подробностите за кибератаките, извършени през последните дни", добавя дипломатът. Службите за киберсигурност са в процес на информиране на политици и длъжностни лица, които са били ударени в атаката, пояснява Качински.

Още от "Светът"

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени