Полша поиска Германия да изпрати ракетни комплекси "Пейтриът" в Украйна

Берлин предложи на Варшава ракетната система "Пейтриът", с чиято помощ да бъде обезопасено нейното въздушното пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби в Полша

ЗРК "Пейтриът"
ЗРК "Пейтриът" Източник: Galaxiamilitar

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви днес, че е поискал Германия да изпрати в Украйна ракетни комплекси "Пейтриът", които са били предложени на Полша.

 

"На фона на продължаващите руски ракетни атаки поисках от Германия предложените на Полша батареи "Пейтриът" да бъдат прехвърлени в Украйна и разположени по нейната западна граница", написа Блашчак в Twitter.

 

 

"Това ще предпази Украйна от още жертви и спирания на електрозахранването и ще повиши сигурността по нашата източна граница", добави той.

 

Полша съобщи в понеделник, че ще предложи да бъдат разположени още ракетни комплекси "Пейтриът" по нейната граница с Украйна, след като получи предложение от Германия. Берлин предложи на Варшава ракетната система "Пейтриът", с чиято помощ да бъде обезопасено нейното въздушното пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби в Полша.

 

По-рано Германия беше казала, че ще предложи на своята източна съседка да ѝ помогне в отбраната на въздушното ѝ пространство с германски изтребители "Юрофайтър".

 

Ракетата, която порази Полша миналата седмица и причини смъртта на двама души, изглежда е била изстреляна погрешка от украинската противовъздушна отбрана, а не е руски удар, каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Още от "Светът"

Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени