Полша поиска Германия да изпрати ракетни комплекси "Пейтриът" в Украйна

Берлин предложи на Варшава ракетната система "Пейтриът", с чиято помощ да бъде обезопасено нейното въздушното пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби в Полша

ЗРК "Пейтриът" (Patriot)
ЗРК "Пейтриът" (Patriot) Източник: Galaxiamilitar

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви днес, че е поискал Германия да изпрати в Украйна ракетни комплекси "Пейтриът", които са били предложени на Полша.

 

"На фона на продължаващите руски ракетни атаки поисках от Германия предложените на Полша батареи "Пейтриът" да бъдат прехвърлени в Украйна и разположени по нейната западна граница", написа Блашчак в Twitter.

 

 

"Това ще предпази Украйна от още жертви и спирания на електрозахранването и ще повиши сигурността по нашата източна граница", добави той.

 

Полша съобщи в понеделник, че ще предложи да бъдат разположени още ракетни комплекси "Пейтриът" по нейната граница с Украйна, след като получи предложение от Германия. Берлин предложи на Варшава ракетната система "Пейтриът", с чиято помощ да бъде обезопасено нейното въздушното пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби в Полша.

 

По-рано Германия беше казала, че ще предложи на своята източна съседка да ѝ помогне в отбраната на въздушното ѝ пространство с германски изтребители "Юрофайтър".

 

Ракетата, която порази Полша миналата седмица и причини смъртта на двама души, изглежда е била изстреляна погрешка от украинската противовъздушна отбрана, а не е руски удар, каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени