Полша поиска от САЩ ядрено оръжие като противовес на руското такова в Беларус

Окончателното решение зависи от американските ни партньори, заяви полският премиер

Американско ядрено оръжие
Американско ядрено оръжие Източник: Zonanews

Полша е обезпокоена от сътрудничеството на Беларус и Русия в областта на ядрените оръжия. Варшава призовава Вашингтон да разположи на нейна територия ядрени бойни глави. Това заяви на пресконференция в Брюксел полският министър-председател Матеуш Моравецки като добави, че не бива да се игнорират заплахите на Путин. 

 

"Във връзка с разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус, ние още по-настоятелно призоваваме целият Алианс да вземе участие в програмата Nuclear Sharing", заяви полският премиер. 

 

Той добави, че окончателното решение ще зависи от американските партньори. "Ние заявяваме нашата готовност да действаме бързо в това отношение. Ние не искаме да стоим безпомощно, докато Путин увеличава заплахите", добави Моравецки. 

 

Справка
Nuclear Sharing е натовска програма, която представлява част от политиката за ядрено сдържане на Алианса. По тази програма държави-членки, които нямат собствено ядрено оръжие, получават ядрени бойни глави. От ноември 2009 г. досега в рамките на Nuclear Sharing американско ядрено оръжие е разположено в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени