Полша предоставя нов отбранителен пакет на Украйна

Украинският президент благодари на Полша за готовността й да започне работа по двустранно споразумение за гаранциите за сигурнос

Доналд Туск и Володимир Зеленски
Доналд Туск и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Полша предоставя нов отбранителен пакет на Украйна. Заявлението е направено след среща с премиера на Република Полша Доналд Туск, който пристигна в страната на работно посещение.

 

Това е първото посещение на Туск като ръководител на правителството в държава извън Европейския съюз.

"Ще получим нов полски отбранителен пакет. Оценяваме тази непоколебима помощ. Налице е нова форма на нашето сътрудничество в името на по-голям мащаб на покупките на оръжие за украинските нужди. Това е полски заем за Украйна. Днес обсъдихме с министър-председателя възможността за съвместно бъдещо производство на оръжие", каза президентът на Украйна, цитиран от УНИАН.

 

Канцеларията на украинския президент съобщи, че по време на срещата в Киев Зеленски и Туск са обсъдили всички аспекти на двустранните отношения. Специално внимание бе отделено на отбранителната подкрепа.

На срещата страните обсъдиха и гаранциите за сигурност и присъединяването на Полша към съвместната декларация на Г-7, договорена във Вилнюс.

 

"Благодарен съм за готовността да започнем работа по двустранно споразумение между нашите държави. Но съм сигурен, че споразумението може да бъде много амбициозно, точно от вида, от който се нуждаят нашите народи. Бих искал също така да ви благодаря за съвместната работа с Полша по формулата за мир – Полша подкрепя глобалните усилия и участва в съответните срещи. Това е важно", подчерта Зеленски.

 

Освен това лидерите обсъдиха ситуацията на границата между Украйна и Полша. Държавният глава подчерта важността на съвместното преодоляване на всякакви проблеми - максимално прагматично, в името на общите интереси.

 

"Обсъдихме с г-н премиера, че на ниво правителства на нашите държави е възможно да се решат всички критични въпроси, които съществуват", каза той.

 

Събеседниците обърнаха внимание и на въпроса за сътрудничеството в енергийния сектор, възможността за увеличаване и укрепване на енергийния потенциал. "Това се отнася по-специално за разширяването на съответната инфраструктура, отнасяща се до енергийните връзки между Украйна и Полша, нашите служители ще изработят всичко", каза Зеленски.

 

Държавният глава обсъди и с полския министър-председател придвиждавенто на Украйна към Европейския съюз, по-специално обмяната на опит в сътрудничество с европейските институции.

 

Доналд Туск увери, че Полша ще се опита да помогне във всички аспекти на процеса на присъединяване към ЕС, така че пълноправното членство на Украйна в Европейския съюз бързо да стане факт. "Ще си сътрудничим и във всички други формати, поради което информирах г-н президента, че Полша се присъедини днес към съвместната декларация на Г-7, която беше приета на срещата на върха на НАТО във Вилнюс", каза полският премиер.

 

Премиерът отбеляза значението на украинско-полските бизнес проекти, както и съвместните инвестиции в производството на оръжия и боеприпаси. Той каза още, че Полша планира да участва във възстановяването на Украйна и полското правителство ще назначи комисар, който ще отговаря за този въпрос.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени