Полша се готви да приема украински бежанци, заяви премиерът Моравецки

Трябва да сме подготвени за най-лошото, каза той

Матеуш Моравецки (в средата)
Матеуш Моравецки (в средата) Източник: Adam Guz/KPRM

Полша се подготвя за евентуален бежански поток от Украйна в случай на руска инвазия въпреки уверенията на Москва, че изтегля войските си от украинската граница, заяви днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

 

Моравецки каза това, след като НАТО съобщи, че броят на руските войски по украинската граница продължава да расте. Полският премиер каза, че ще бъде изградена инфраструктура за бежанци близо до границата с Украйна, но впоследствие някои мигранти могат да бъдат преместени другаде.

 

"През следващите няколко дни ще свикам екип, който ще се занимава с въпросите на логистиката, съоръженията, транспорта и инфраструктурата", заяви Моравецки пред журналисти.

 

"Трябва да сме подготвени за най-лошото", каза той и допълни, че екипът ще бъде натоварен също с осигуряването на достъп на бежанците до здравни услуги и до образование.

 

"Ще помогнем на украинците да преживеят по-леко последиците от евентуална руска атака", обясни той. Русия вчера съобщи, че започва да изтегля свои военни части от украинската граница и че до три-четири седмици военните ще се върнат на обичайните си позиции.

 

НАТО заяви, че би приветствала руското изтегляне, но досега не е имало признаци на някакво съществено движение.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени