Полша се готви за отбрана от руския агресор - иска да купи 96 бойни хеликоптера "Апачи" от САЩ

Полша подсилва армията си и със стотици нови и употребявани танкове "Ейбрамс", за да замени танковете от съветските времена, които Варшава подари на Украйна

Американски хеликоптер "Апачи"
Американски хеликоптер "Апачи" Източник: Flickr

Полша планира да укрепи отбранителните си способности като закупи голям брой военни хеликоптери от американски производители, съобщи ДПА.

 

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че Варшава е подала искане до САЩ за закупуване на 96 хеликоптера "Апачи", като добави, че Полша ще получи и трансфер на технологии, без да даде повече подробности.

 

Полската информационна агенция ПАП съобщи, че първите хеликоптери ще отидат в армейска част, оборудвана с американски танкове "Ейбрамс". Двете оръжейни системи заедно образуват "неудържима сила", цитира ПАП думите на Блашчак в рамките на срещата на контактната група за Украйна във военновъздушната база на САЩ Рамщайн в Германия.

 

Посланикът на САЩ в Полша Марк Бжежински написа в Туитър, че това решение ще направи Полша втория по големина оператор на "Апачи" в света след САЩ. Според него този ход, съчетан със закупуването на танкове "Ейбрамс" и други модерни системи, ще засили оперативната съвместимост и бойната готовност на Полша.

 

Полша подсилва армията си със стотици нови и употребявани танкове "Ейбрамс", за да замени танковете от съветските времена, които Варшава подари на Украйна, за да ги използва в отбраната си срещу руските сили. Полша е един от най-активните военни и политически поддръжници на Украйна и също се въоръжава срещу потенциално нападение от страна на Русия.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени