Полша се готви за възможна война с руската империя на злото, купува танкове "Ейбрамс", гаубици и РСЗО HIMARS

В проектобюджета за следващата фискална година са предвидени рекордните 97 милиарда злоти (20,55 млрд. евро)

Танк "Ейбрамс"
Танк "Ейбрамс" Източник: Pixabay

Има сериозен риск от война между Полша и Русия в периода след 3 до 10 години, което време трябва да се използва за максимално довъоръжаване на полската армия. Това заявява заместник-министърът на отбраната на Полша Марчин Очепа в интервю за вестник "Дженник газета правна", цитиран от БТА.

 

Изданието посочва, че в проектобюджета за следващата фискална година са предвидени рекордните 97 милиарда злоти (20,55 млрд. евро). По този повод Очепа казва, че благодарение на усилията на министъра на отбраната Мариуш Блашчак, който е и вицепремиер, Полша осъществява "най-амбициозната програма за въоръжаване в историята си" и тези средства ще помогнат за нейното ускоряване.

 

По думите му с тях Полша ще се сдобие с танкове "Ейбрамс" и "Кей 2", самоходни гаубици "Краб" и "Кей-9", ракетни системи за залпов огън HIMARS с прилежащите им разпознавателни и комуникационни спътници, а също фрегати ракетоносци за бойния флот и дронове.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени