Полша се превръща в мощен страж срещу империята на злото

САЩ продават на Варшава военно оборудване за $15 млрд.

Ракетни комплекси "Пейтриът"
Ракетни комплекси "Пейтриът" Източник: Pixabay

 Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба за 15 милиарда долара на Интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD) система за бойно управление (IBCS) и свързано оборудване на Полша, като част от модернизацията на противовъздушната ѝ отбрана, съобщи Ройтерс като се позовава на Пентагона.

 

Въпреки одобрението на Държавния департамент, в уведомлението не се посочва, че е подписан договор или че преговорите са приключили.

 

Европейският интерес към американските оръжия се увеличи с търсенето на боеприпаси, противовъздушна отбрана, комуникационно оборудване, ракети "Джевлин" за изстрелване от рамо и дронове, които се оказаха критични за военните усилия на Украйна.

 

Пакетът ще включва 48 стартови станции Patriot и 644 ракети прихващачи Patriot Advanced Capability (PAC) 3 Missile Segment Enhanced (MSE), мрежови връзки, сензори, поддържащо оборудване, резервни части и техническа поддръжка, каза Пентагона.

 

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба в сряда.

 

Пентагонът каза, че Raytheon Corp и Lockheed Martin са главните изпълнители на оръжията.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени