Полша ще изпрати на Украйна освен танкове "Leopard 2" и 60 модернизирани танка RT-91

Това заяви полския премиер Матеуш Моравецки в интервю за канадската CTV News

Полски танк TR-91
Полски танк TR-91 Източник: 2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Полша планира да прехвърли на Украйна не само германските танкове "Leopard 2". Страната е готова да предостави още 60 модернизирани танка, включително RT-91. Това заяви полския премиер Матеуш Моравецки в интервю за канадската CTV News.

 

"Първо, ние се опитваме да дадем пример. Полша беше първата, която изпрати 250 танка преди шест месеца или дори повече. Сега сме готови да изпратим 60 наши модернизирани танка, 30 от които са RT-91. И в допълнение към тези танкове, 14 танка, танкове "Leopard 2", които притежаваме", каза Моравецки.

 

RT-91 "Twardy" е основният боен танк на полската армия. Той не е създаден от нулата, а е разработен през 90-те години в резултат на модернизацията на съветските танкове Т-72. RT-91 са оборудвани с нова система за управление на огъня, нови устройства за наблюдение (включително нощни) за командира и стрелеца, подсилена броня, модернизирана система за гасене на пожар и система за защита от детонация на боеприпаси, както и подобрен двигател. 

 

Той добави, че Полша има водеща позиция по въпроса за доставките на танкове за Украйна и е една от първите, които обявиха тази инициатива. В същото време той подчерта, че модерните танкове за украинските войски са особено важни, тъй като Русия има на склад около 15 хиляди единици от тази техника.

 

Полският премиер призова партньорите да бъдат открити и постоянни в подкрепата си на Украйна. Припомняме, че Полша официално подаде заявка до Германия за доставка на танкове "Leopard 2" в Украйна. В същото време полското министерство на отбраната смята, че партньорите могат да съберат сто съвременни танка за Украйна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени