Полша ще построи ограда по границата си с Беларус

От началото на август са регистрирани 2100 опита за нелегално проникване в страната от територията на Беларус

Полско-беларуската граница
Полско-беларуската граница Източник: Twitter
Полша ще построи ограда по границата с Беларус, която ще е с височина от 2,5 метра, заяви днес в Туитър полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, предаде ТАСС. "На границата с Беларус ще се появи нова солидна ограда с височина от 2,5 метра", заяви Блашчак. Освен това, "повече войници ще оказват помощ на граничарите", изтъкна полският министър. Блашчак планира в най-скоро време да предостави детайли за по-нататъшното участие на армията в охраната на границата с Беларус.
 
 
От началото на август са регистрирани 2100 опита за нелегално проникване в страната от територията на Беларус, сочат данни на полското външно министерство. Граничната охрана е предотвратила 1350 опита са пресичане на границата, 780 чужденци са били задържани и настанени в центрове от затворен тип.
 
Днес Литва съобщи, че ще завърши 508-километровата ограда по границата си с Беларус до началото на септември следващата година, за да спре мигрантите, които идват от Беларус и които според литовското правителство са организирани от беларуския президент Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.
 
Стената, която литовските власти планират да построят, ще е висока три метра, ще е увенчана с бодлива тел и ще струва най-малко 152 милиона евро. Досега през тази година 4141 души са прекосили нелегално границата на Беларус с Литва, става ясно от данни на литовското правителство. През миналата година през беларуско-литовската граница незаконно са преминали 74 души.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени