Полша ще създаде нови приемни центрове за мигранти заради притока от Беларус

От началото на този месец 2100 души са направили опит да влязат в страната

Нелегален мигрант на полско-беларуската граница
Нелегален мигрант на полско-беларуската граница Източник: Virtualbrest.ru

Полша ще създаде нови приемни центрове за мигранти, след като голям брой хора влязоха нелегално в страната от Беларус, предаде ДПА. Полската гранична полиция съобщи, че два от новите центрове ще бъдат в Бяла Подласка и Червони Бур, в източната част на страната. Проучват се и други подходящи места. Смята се, че засиленият мигрантски поток от Беларус към Полша е предизвикан умишлено от правителството в Минск в отговор на европейските санкции заради жестокото потъпкване на мирните протести в бившата съветска република, отбелязва ДПА.

 

В края на май беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му вече няма да пречи на мигрантите да проникват в ЕС. Оттогава в съседните на Беларус държави, особено в Литва, влязоха нелегално хиляди мигранти, главно от Ирак. Мигрантският натиск върху Полша се засили по-отскоро.

 

Вчера полското министерство на вътрешните работи съобщи, че от началото на този месец 2100 души са направили опит да влязат в страната. Граничарите са отблъснали 1342 от тях, а 758 са били задържани и отведени в центрове от затворен тип.

 

Полски медии твърдят, че около 50 мигранти от Афганистан и Ирак понастоящем пребивават източно от град Бялисток в ничията земя на границата с Беларус. Те лагеруват на открито, а полските гранични полицаи не ги пускат да влязат в страната, информира БТА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени