Полша: Заедно с балтийските страни сме сред целите на Русия

Ръководителят на Службата за информация и сигурност на Молдова Александру Мустеата наскоро заяви, че Русия планира да нахлуе в Молдова през 2023 г. и изпълнението на този сценарий зависи от развитието на войната в Украйна

Министерството на външните работи на Полша
Министерството на външните работи на Полша Източник: MSZ

Полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски заяви, че неговата страна, както и балтийските държави, са в в списъка с цели на Кремъл.

 

"Руският списък с мишени включва също Полша и балтийските страни. Тези амбиции, ненаситният апетит на руския тиранин (Путин, бел. ред.), който иска да контролира териториално най-широката част на земното кълбо, от наша гледна точка изглеждат ирационални ", каза Яблонски по радио RMF 24.

 

Той подчерта, че говоренето за руски гаранции за сигурност е фатална стратегическа грешка, тъй като Руската федерация не е застрашена от нападение от НАТО или Украйна. Напротив, Кремъл провокира агресия.

 

"По-скоро имаме нужда от гаранции, че Русия няма да ни нападне. Русия днес не е надеждна страна, нейната цел не е да прекрати войната и да установи мир", подчерта Яблонски.

 

Заместник-ръководителят на полското външно министерство отбеляза, че Русия може ефективно да използва икономиката и дипломацията като лост, което прави от много години. Кремъл обаче реши да поеме по военния път и затова той трябва да бъде спрян незабавно.

 

"Всеки умен човек трябва да се грижи за мира в Европа. Не можем винаги да си затваряме очите за всичко това, ако позволим на Русия да победи, това ще провокира нейните нови атаки", обобщи Яблонски.

 

Припомнете си, че Русия през август миналата година проучваше възможността да атакува Япония. Пропагандистите на Кремъл трябваше да подклаждат омраза срещу японците с помощта на риторика за предполагаеми "нацисти" и "фашисти", която се използва срещу Украйна. Тогава "медиите" започнаха да утежняват ситуацията, но внезапно до есента рязко спряха да популяризират темата.

 

Също така ръководителят на Службата за информация и сигурност на Молдова Александру Мустеата наскоро заяви, че Русия планира да нахлуе в Молдова през 2023 г. и изпълнението на този сценарий зависи от развитието на войната в Украйна.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени