Полските фермери разблокираха КПП-та по полско-украинската граница

Полски фермери и шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна от есента миналата година заради притеснения от несправедлива конкуренция

Полско-украинската граница
Полско-украинската граница Източник: Kresy.pl

Протестиращи полски фермери преустановиха продължаващите от месеци блокади по граничните пунктове с Украйна тази сутрин, предаде Ройтерс, позовавайки се на полски и украински власти. Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски приветства "конструктивната работа", извършена от Полша за вдигането на блокадите. Преговорите с Варшава и браншовите организации не са били лесни, "но основното е, че постигнахме резултат", посочи той в изявление.

 

Тази сутрин камиони започнаха да преминават границата и в двете посоки, съобщават представители на митническите власти. Полски фермери и шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна от есента миналата година заради притеснения от несправедлива конкуренция. Те обвиняваха правителството в бездействие предвид загубата на местните компании от чуждестранни конкуренти от началото на войната в Украйна, предвид че за украинските шофьори на камиони бе отменено изискването да имат разрешителни за преминаване на границата с Полша.

 

Украинско зърно
Украинско зърно Източник: Pixabay

Камионите, превозващи зърно - основен повод за недоволството на полските протестиращи, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти. "На камионите, превозващи зърно, няма да бъде позволено да влизат в Полша. Този тип товар ще може да преминава през Полша само транзитно", посочиха украинските митници.

 

Протестите предизвикаха силно недоволство от украинска страна, а напрежението ескалира през зимата. Варшава и Киев водеха преговори на различни нива в опит за намиране на решение, а Украйна призова и ЕС да се намеси. През март двете страни приветстваха напредъка, постигнат по въпроса за внос на селскостопански продукти, но споразумение бе трудно да се постигне.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени