Полският министър на отбраната: Първите танкове "Leopard" вече са в Украйна

Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави

Танк Leopard 2 (Леопард 2)
Танк Leopard 2 (Леопард 2) Източник: Wikipedia

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак потвърди, че първите танкове Leopard 2 вече са пристигнали в Украйна, съобщава вестник Wydarzenia, цитиран от Агенция Фокус.

 

Пояснява се, че съответното изявление министърът е направил в рамките на заседание на Съвета за национална сигурност, свикано от полския президент Анджей Дуда. "Първите полски танкове Leopard пристигнаха в Украйна", обяви Блашчак.

 

Междувременно говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер също заяви, че първите танкове германско производство вече са на украинска земя.

 

"Първите Leopard 2 от Полша отидоха при нашите съседи – в Украйна". Днешното посещение на министър-председателя Матеуш Моравецки е измеримо за сигурността на Украйна и Европа. В същото време извършваме допълнителни доставки и поръчки за полската армия. Грижим се сигурността на Полша", написа Мюлер в Twitter.

 

Полша ще изпрати на Украйна първите танкове Leopard 2 от общо 14 обещани в рамките на деня, съобщи по-рано Bloomberg.

 

Източник на агенцията разкри, че полският премиер Матеуш Моравецки ще обяви новината в рамките на посещението си в Киев, където пристигна по-рано във връзка с годишнината от началото на войната в Украйна.

 

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорт на машините. Великобритания, Норвегия, Словакия, САЩ и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени