Полският министър на външните работи: Руската инвазия в Украйна е държавен тероризъм

Безпристрастността свършва там, където започват нарушенията на международното хуманитарно право, категорично заяви Збигнев Рау

Полският външен министър Збигнев Рау
Полският външен министър Збигнев Рау Източник: Twitter

Руската инвазия в Украйна е "тактически и стратегически провал", увери на заседание на Съвета за сигурност на ООН полският министър на външните работи Збигнев Рау, цитиран от Франс прес.

 

Рау отчете, че в резултат Москва е променила своя подход и "атакува цивилни" цели. Това е "държавен тероризъм", подчерта полският външен министър, чиято страна е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) тази година. Той обеща, че отговорните за такива нападения "ще бъдат съдени".

 

Полша, която граничи с Украйна, е сред водещите поддръжници на своята съседка пред лицето на руската агресия.

 

Русия ме обвинява, че не съм безпристрастен, припомни полският външен министър и подчерта, че "безпристрастността свършва там, където започват нарушенията на международното хуманитарно право".

 

В рамките на ОССЕ "Русия имаше всички възможности да работи по дипломатически път за разсейване на своите опасения и безпокойства в областта на сигурността", отбеляза Збигнев Рау. Той изрази съжаление, че се е сбъднал "най-лошият сценарий".

"Ще посетя скоро Молдова и Западните Балкани, за да събера подкрепа за слагане на край на войната и за даване на нов импулс на ОССЕ", съобщи полският външен министър.

На пресконференция след заседанието той отново призова Русия да прекрати военните действия и да съдейства за "мирно решение на сегашната криза".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени