Полският премиер Моравецки: Подготвени сме, няма да позволим на Москва да бъдем изнудвани

ЕС да наложи мита от около 35 процента  върху руския нефт, газ и въглища, призовава той

Матеуш Моравецки
Матеуш Моравецки Източник: Sputnik

В интервю пред германския вестник "Билд" полският премиер Матеуш Моравецки оцени като "опит за изнудване" спирането на доставките на руски газ за Полша и България, като добави, че това няма да доведе до нищо.

 

"Полша е подготвена, построихме терминал за втечнен газ, за да компенсираме недостига. Нашият Балтийски газопровод от Норвегия също е почти готов. Няма да бъдем изнудвани! И няма да плащаме с рубли за руски газ. Русия показва, че нейната икономическа и договорна надеждност е нулева".

 

Моравецки също така каза, че Варшава ще апелира пред Европейската комисия ЕС да наложи мита от около 35 процента  върху руския нефт, газ и въглища

 

"Тези, които спазват ембаргото, ще трябва да плащат за по-скъп втечнен газ или петрол от други източници. Затова е справедливо вносът на руска енергия да стане значително по-скъп".

 

Полският премиер каза, че очаква от германското правителство три неща: "Оръжия, санкции и финансова подкрепа за Украйна! Оръжия, които могат да се използват веднага, без да е необходимо месеци обучение. Санкции, които влизат в сила незабавно - дори и ако живеем с ограничения в продължение на няколко месеца. Не трябва да се предаваме сега. Говорих за това и с канцлера Шолц".

 

Във връзка с газопровода "Северен поток 2" Моравецки посочи, че "обратът в германската политика беше закъснял". И подчерта, че решението за "Северен поток 2" беше взето след нахлуването в Крим и Източна Украйна. "Ние, поляците, никога не сме си правили илюзии за последиците от политиката на Кремъл. Казвам: по-добре късно, отколкото никога!", заяви той, цитиран от БТА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени