Помощник държавния секретар на САЩ: Скопие и Тирана трябва да започнат преговори с ЕС до края на годината

Това, каза той, "ще разсее разочарованието на населението на региона от европейските политики и ще спре злонамереното влияние на Русия и Китай

Габриел Ескобар
Габриел Ескобар Източник: Rs.usembassy.gov

Най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година, заяви Габриел Ескобар, заместник-помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, пише скопското издание "Независен".

 

Това, каза той, "ще разсее разочарованието на населението на региона от европейските политики и ще спре злонамереното влияние на Русия и Китай, които работят срещу разширяването на ЕС в Западните Балкани".

В хода на изслушване пред комисията по външни работи на Камарата на представителите относно ангажимента на САЩ в Западните Балкани, Ескобар каза, че както Северна Македония, така и Албания са завършили трудната работа, която се изисква от тях, и че процесът трябва да започне незабавно.

 

"Отлагането на процеса, след като Съветът на министрите на 22 март препоръча началото на преговорите, разпространява подозрение в региона и рискува да отхвърли надеждите на новите поколения, които искат бъдеще в ЕС", каза Ескобар.

 

Той повтори съвместно изявление на държавния секретар Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеф Борел от 14 октомври, че европейската интеграция е единствената надежда за региона. Ескобар отбеляза, че САЩ са предоставили 2,4 милиарда долара помощ за региона през последните десет години. Само за фискалната 2021 г., каза той, Вашингтон е заделил повече от 120 милиона долара, за да помогне на региона да се интегрира в ЕС и да изгради устойчивост срещу неблагоприятни външни влияния.

 

Ескобар каза, че Москва и Пекин активно се противопоставят на членството на региона в ЕС. "Те извършват дезинформация и използват уязвими места, за да отклонят страните от Западните Балкани от техния демократично избран път, като същевременно придобиват икономическо и политическо присъствие в Европа", каза Ескобар.

 

Според него Русия използва енергията, която доставя на Европа, като оръжие, за да изнудва политици, да стимулира корупцията и да спира потенциала за развитие. "Китай също разширява влиянието си в критичната инфраструктура и икономическите условия. Не трябва да им позволяваме да успеят", категоричен е той.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени