Помощник държавният секретар на САЩ Карън Донфрийд: Ужасната война на Русия срещу Украйна промени почти всичко

САЩ подаде приятелска ръка след като Русия затръшна вратата пред България, добави Донфрийд

Карън Донфрийд
Карън Донфрийд Източник: Скрйншот/БНТ

Имам чувството, че войната промени почти всичко. Тя е опостушителна за Украйна. България и САЩ, НАТО отговориха по категоричен начин на руската агресия. Това е мащабът, с който войната промени архитектурата на сигурността. Продоволствена несигурност. Последствията са значителни. САЩ сме толкова благодарни, че имаме съюзници като България, които се изправят заедно с нас. Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия". Това заяви за предаването "Панорама" по БНТ помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Карън Донфрийд.

 

Войната промени архитектурата на европейската сигурност. Това високо ниво на трансатлантическо съюзничество е много важно. Има сериозни последствия за глобалната стабилност, било за отношенията Русия-Китай, било за проблема с продоволствената несигурност, произтичаща от затрудненията да се изнася зърно от Украйна, допълни Донфрийд.

 

Днес България е домакин на нова бойна група на НАТО. Искаме да гарантираме сигурността на България. Едно от нещата, които правим заедно е, че създадохме пакет от мерки – санкции, да покажем на Русия, че поведението й е неприемливо. Това е част от усилията да спрем тази ужасяваща война, заяви помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия.

 

Знам, че България и други в ЕС водят разговори как да се освободят от руската енергийна зависимост. Както знаете, вашият министър-председател беше във Вашингтон миналата седмица и на място довършихме разговорите как САЩ да помогнат на България. Разговорите продължават, за да се намери по-дългосрочно решение. Пред Американската търговска камара казах, че САЩ подаде приятелска ръка след като Русия затръшна вратата пред България. 

 

В основата става дума за частния сектор – компании за втечнен газ ще доставят газ за България, но американското правителство положи усилия, за да се случи това, коментира Карън Донфрийд.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени