Посещението на Путин в Китай завърши с подписването на 16 документа

Газпром и CNPC сключиха дългосрочен договор за покупко-продажба на природен газ по далекоизточния маршрут, а Роснефт се договори с CNPC за доставка на 100 млн.т. нефт на стойност 80 мрлд. щ.долара

Преговори между делегациите на РФ и Китай
Преговори между делегациите на РФ и Китай Източник: Пресслужба на Президента на РФ

В петък, 4 февруари, руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин, след разговори в Пекин, подписаха съвместно изявление "за навлизането на международните отношения в нова ера и глобално устойчиво развитие". Както следва от документа,  публикуван  на сайта на Кремъл: "Приятелството между двете държави няма граници, няма забранени зони за сътрудничеството, укрепването на двустранното стратегическо сътрудничество не е насочено срещу трети страни, не се влияе от променящата се международна среда. и промените в ситуацията в трети страни".

 

Уточнява се, че руско-китайските отношения от нов тип превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война. В същото време страните са против връщането на международните отношения в състояние на конфронтация между великите сили, когато слабите стават плячка на силните, като се застъпват за формирането на нов тип отношения между световните сили, основани на взаимно уважение и взаимноизгодно сътрудничество.

 

"Днес светът претърпява огромни промени, човечеството навлиза в нова ера на бързо развитие и мащабни трансформации. Развиват се процеси и явления като многополярност, икономическа глобализация, информатизация на обществото, културно многообразие, трансформация на системата за глобално управление и световния ред, нараства взаимосвързаността и взаимозависимостта на държавите, формира се тенденция към преразпределяне на баланса на световните сили, търсенето на световната общност за лидерство в интерес на мирното и прогресивно развитие нараства", се казва в изявлението.

 

Отбелязва се, че Москва и Пекин са дълбоко загрижени за сериозните предизвикателства в областта на международната сигурност. В тази връзка страните се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО, формирането на затворени блокови структури в Азиатско-тихоокеанския регион, по-специално "те са загрижени за създаването на партньорство за сигурност от Съединените щати, Великобритания и Австралия" (АУКУС).

 

"Китайската страна се отнася с разбиране и подкрепя предложенията на Руската федерация за формиране на дългосрочни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа", се подчертава в документа. Русия и Китай също се противопоставят на политиката на сила, тормоз, едностранни санкции, подходи и протекционизъм. Лидерите на страните също са единодушни в разбирането, че демокрацията е универсална ценност, а не привилегия на отделните държави.

 

В същото време защитата на демокрацията и правата на човека не трябва да се използва като инструмент за оказване на натиск върху други държави: "Страните се противопоставят на злоупотребата с демократичните ценности, намесата във вътрешните работи на суверенните държави под претекст за защита на демокрацията. и правата на човека, а също и срещу опитите за провокиране на разцепление и конфронтация в света".

 

Освен това по време на посещението на Владимир Путин в Пекин бяха одобрени 11 междуправителствени и междуведомствени документа, както и четири търговски договора.

По-специално, Министерството на икономическото развитие на Руската федерация и Министерството на търговията на КНР приеха съвместно изявление относно приключването на работата по разработването на пътна карта за развитие на двустранната търговия със стоки и услуги. Те подписаха и меморандум за взаимно разбирателство по въпроса за задълбочаване на инвестиционното сътрудничество в областта на устойчивото (зелено) развитие.

 

Федералната митническа служба на Русия и Главното митническо управление на Китайската народна република подписаха протокол за взаимно признаване на статута на оторизиран икономически оператор.

 

Освен това лидерите на Газпром и Роснефт подписаха договори с Китайската национална петролна корпорация (CNPC). Така Газпром и CNPC сключиха дългосрочен договор за покупко-продажба на природен газ по далекоизточния маршрут. Благодарение на това споразумение обемът на доставките на руски газ за Китай ще се увеличи с 10 милиарда кубически метра годишно, достигайки общо 48 милиарда кубически метра годишно (включително доставките по газопровода Силата на Сибир). Според Алексей Милър втората газова сделка с Китай свидетелства "за най-високото ниво на взаимно доверие и партньорство".

 

От своя страна Роснефт се договори с CNPC за доставка на 100 млн.т. нефт на стойност 80 мрлд. щ.долара,  съобщава  ТАСС. Отношенията между Москва и Пекин достигнаха "безпрецедентно" ниво. Това каза Владимир Путин по време на среща със Си Дзинпин.

 

"Що се отнася до нашите двустранни отношения, те се развиват наистина прогресивно, в духа на приятелство и стратегическо партньорство. Те придобиха наистина безпрецедентен характер и са пример за достойни отношения, които взаимно си помагат да се развиват и в същото време се подкрепят в развитието", каза Путин. По неговите думи, той и Си Дзинпин винаги са поддържали контакт през последните две години, въпреки факта, че не е било възможно да се провеждат лични срещи: "Най-важното е, че подкрепихме усилията на нашите екипи в почти всички области ”

 

Си Дзинпин от своя страна отбеляза, че "политическото и стратегическото взаимно доверие се засилва" между страните. Според него Русия и Китай полагат "неумолими усилия" за устойчиво развитие на двустранните отношения и решително защитават основните си интереси. "Със съвместни усилия (страните) прилагат истински мултилатерализъм, поддържат истински демократичен дух и служат като надеждна подкрепа за обединяването на света в преодоляването на кризите и защитата на равенството", подчерта китайският президент.

 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин като "много топла, конструктивна, партньорска, съюзническа и много съдържателна". Акцентът по време на разговорите в разширен формат беше поставен върху двустранните отношения и търговско-икономическото сътрудничество. По думите му тогава държавните глави са продължили да общуват тет-а-тет на работен обяд, обсъждайки в детайли международни въпроси, гаранциите за сигурност и регионалните проблеми.

 

Основното внимание на преговорите беше обърнато на напрежението, което Западът умишлено ескалира около Руската федерация и Китай. Това каза руският външен министър Сергей Лавров след срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин. "Президентът на Русия отново очерта нашата линия в преговорите с американците, с НАТО за необходимостта от изработване на ясни гаранции за сигурност на европейския континент", каза той. "Президентът на КНР отново потвърди подкрепата си за руската линия по този въпрос, като подчерта, че тя е отражение на справедливите стремежи на руската държава и руския народ.

Общо разговорите между Владимир Путин и Си Дзинпин продължиха повече от два часа и половина.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени