Посланикът на Украйна в България: Военната помощ не е достатъчна

Украйна има нужда от следната военна техника - оръжия, боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и самолети, заяви Олеся Илашчук

Украинският посланик Олеся Илашчук
Украинският посланик Олеся Илашчук Източник: Zonanews

Украйна е благодарна на Народното събрание и на правителството за приетите решения за военно-техническа, военна и отбранителна помощ. Всеки вид въоръжение и техника означава повече спасени хора. Сегашното ниво на доставки на оръжие и динамиката не са достатъчни, за да може Русия да бъде изгонена от Украйна. Необходими са нови механизми и нови логистични решения. Tова заяви посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук пред bTV.

 

Украйна има нужда от следната военна техника - оръжия, боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и самолети. Посланникът заяви, че близо шест милиона украинци са се завърнали в Украйна, от тези които са избягалаи след началото на войната. Тя обясни, че украинско-българският политически диалог се развива активно и динамично.

 

Украйна и украинският народ оценява политическата, военната и хуманитарната помощ от България. Ситуацията на фронта не е патова, а сложна и като всяка сложна задача изисква проактивни решения. В Украйна текат активни бойни действия - повече от 1 000 км на сухопътната им граница, посочи Илашчук.

 

Украйна работи за деокупирането на украинската територия и установяването на трайния мир в Европа. През 2022 г. Украйна освободи около 50% от окупирането територии от руските завоеватели. Украйна живееше и процъфтяваше в мир и разбирателство, докато Русия не завзе Крим през 2014, изтъкна посланичката. Всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната е победата за Украйна. В противен случай всичко означава смърт и унищожение - никой украинец не вярва в хибридни мирни преговори и разговори с Русия, категорична бе Илашчук.

 

Тя добави, че Украйна е благодарна и на България за започване на разговорите за членство на украинската държава в ЕС. "Без Украйна Европа би останала сама срещу руския тероризъм", отсече дипломатът.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени