Посланикът на Украйна в България: Военната помощ не е достатъчна

Украйна има нужда от следната военна техника - оръжия, боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и самолети, заяви Олеся Илашчук

Украинският посланик Олеся Илашчук
Украинският посланик Олеся Илашчук Източник: Zonanews

Украйна е благодарна на Народното събрание и на правителството за приетите решения за военно-техническа, военна и отбранителна помощ. Всеки вид въоръжение и техника означава повече спасени хора. Сегашното ниво на доставки на оръжие и динамиката не са достатъчни, за да може Русия да бъде изгонена от Украйна. Необходими са нови механизми и нови логистични решения. Tова заяви посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук пред bTV.

 

Украйна има нужда от следната военна техника - оръжия, боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и самолети. Посланникът заяви, че близо шест милиона украинци са се завърнали в Украйна, от тези които са избягалаи след началото на войната. Тя обясни, че украинско-българският политически диалог се развива активно и динамично.

 

Украйна и украинският народ оценява политическата, военната и хуманитарната помощ от България. Ситуацията на фронта не е патова, а сложна и като всяка сложна задача изисква проактивни решения. В Украйна текат активни бойни действия - повече от 1 000 км на сухопътната им граница, посочи Илашчук.

 

Украйна работи за деокупирането на украинската територия и установяването на трайния мир в Европа. През 2022 г. Украйна освободи около 50% от окупирането територии от руските завоеватели. Украйна живееше и процъфтяваше в мир и разбирателство, докато Русия не завзе Крим през 2014, изтъкна посланичката. Всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната е победата за Украйна. В противен случай всичко означава смърт и унищожение - никой украинец не вярва в хибридни мирни преговори и разговори с Русия, категорична бе Илашчук.

 

Тя добави, че Украйна е благодарна и на България за започване на разговорите за членство на украинската държава в ЕС. "Без Украйна Европа би останала сама срещу руския тероризъм", отсече дипломатът.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени