Последният евреин в Афганистан напусна страната

Зебулон Симентов преживял десетилетия на война

Афганистански евреин
Афганистански евреин Източник: ЕРА

Последният представител на еврейската общност в Афганистан напусна страната, предаде Асошиейтед прес. Зебулон Симентов, който живеел в порутена синагога в столицата Кабул, хранейки се с кашерна храна и молейки се на иврит, преживял десетилетия на война, по време на която многовековната еврейска общност бързо се стопяваше. Идването на власт на талибаните миналия месец обаче се оказа последната капка, преляла чашата за него.

 

Моти Кахана - американски бизнесмен от еврейски произход, който управлява частна охранителна фирма, организирала евакуацията, - каза днес пред АП, че 62-годишният Симентов и 29 негови съседи, почти всички те жени и деца, са били изведени в "съседна държава".

 

Симентов, който е живял и преди под управлението на талибаните, не се страхува от тях, довери Кахана. Той обаче го предупредил, че има риск да бъде отвлечен или убит от доста по-радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД). Съседите на Симентов също го увещавали да замине, за да може децата им да отпътуват с него.

 

Израелската обществена телевизия "Кан" разпространи видеозапис на евакуацията, показващ пълен с хора автобус, пътуващ по всяка вероятност през Афганистан. На кадрите са скрити лицата на всички пътници освен това на Симентов.

 

Кахана каза, че фирмата му е отправила запитване до американските и израелските власти, за да се намери постоянен дом за последния афганистански евреин, който е разделен със семейството си, живеещо в Израел.

 

От години Симентов отказва да даде развод на съпругата си според еврейския закон, което може да доведе до съдебен процес в Израел. Кахана каза, че е го е убедил да даде развод, и е подготвил необходимата документация.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени