"Последно писмо до света": Публикуват посмъртно мемоари на Алексей Навални

Навални е започнал работа по книгата в Германия и е продължил да я пише в Русия, извън и във затвора

Алексей Навални поклонение
Алексей Навални поклонение Източник: RTVI

Мемоари на руския опозиционен лидер Алексей Навални, работата по които е започнала през 2020 г., ще бъдат публикувани посмъртно тази есен, предаде Асошиейтед прес.

Навални почина през февруари в наказателна колония в Русия отвъд Северния полярен кръг. Книгата, озаглавена "Патриот", бе определена от издателя Алфред. А. Кнопф "последно писмо до света". Мемоарите ще излязат посмъртно на 22 октомври тази година.

 

Вдовицата на Навални, Юлия Навалная, казва в изявление, публикувано от публициста: "Тази книга е посветена не само на живота на Алексей, но и на непоклатимата му борба срещу диктатурата - битка, в която той даде всичко, включително живота си. На страниците й читателите ще опознаят мъжа, когото силно обичах - дълбоко почтен човек и с непоклатим кураж. Споделяйки историята му не само ще бъде отдадена чест на паметта му, но ще вдъхнови и други да се изправят в името на това, което е правилно, и никога да не губят поглед от ценностите, които имат истинско значение".

 

Навални почина през февруари на 47-годишна възраст, докато 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, които отхвърли като политически мотивирани. Той беше пратен в затвора през след завръщането си от Германия през януари 2021 и почина в отдалечена наказателна колония в Арктика, припомня Асошиейтед прес.

 

Според Кнопф, Навални е започнал работа по книгата в Германия и е продължил да я пише в Русия, извън и във затвора. "В големи подробности, включително невиждана преди кореспонденция от затвора, Навални разказва за политическата кариера, множеството опити за убийство и живота на хората най-близки до него, и непреклонната кампания, която той и екипа му водеха срещу засилващия се диктаторски режим", пише в изявлението на издателя.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени