Посолството на Хавана в Париж нападнато с коктейли "Молотов", кубинската диктатура обвини САЩ

Външният министър Бруно Родригес написа гневен туит

Бруно Родригес
Бруно Родригес Източник: Twitter

Посолството на Куба във френската столица Париж е било нападнато с коктейли "Молотов". Това обяви външният министър на Куба, цитиран от "Асошиейтед прес". Първият дипломат на Куба Бруно Родригес не даде никакви подробности за инцидента в публикация в профила си в Туитър, в която съобщи за атаката. Но по-късно международният пресцентър на кубинското външно ведомство уточни, че нападението е станало около полунощ.

 

Допълва се, че са хвърлени три коктейла "Молотов", като два са ударили посолството и са възпламенили огън. Кубински дипломати вече са потушили пожара, когато френски пожарникари и полиция са пристигнали на мястото. В туита си Родригес хвърли вината върху Вашингтон.

 

 

"Държа американското правителство отговорно за неговите непрекъснати кампании срещу страната ни, които насърчават това поведение и за безнаказано призоваване за насилие от негова територия", настоя той.

През последните три седмици кубинските посолства в много градове по света бяха арена на демонстрации както срещу, така и в подкрепа на комунистическото правителство на Куба в отговор на протестите, избухнали на целия остров на 11 и 12 юли.

Куба обвини правителството на САЩ, че подклажда кампания в социалните мрежи, целяща дестабилизиране на карибската страна, която преминава през тежка икономическа криза, влошена от COVID-19 пандемията и американските санкции.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени