Посолството на Русия в Брюксел разполага със 17 шпионски антени, съобщават местни медии

Отбелязва се, че с такива антени е възможно прехващането на съобщения, свързани с работата на въздухоплаването, корабоплаването, военните и полицията

Шпионски антени на покрива на руско посолство
Шпионски антени на покрива на руско посолство Източник: Центр Досье

Върху сградата на посолството на Русия в Брюксел са разположени 17 шпионски антени, съобщават местни медии и твърдят, че това е рекорден брой подобни технически средства за руско дипломатическо представителство в Европа.

 

За да поддържа шифрована връзка, посолството няма нужда от толкова антени, но те може да се използват за проследяване на разговори, водени по телефона и със спътникова връзка, се допълва в разследване на няколко европейски медии.

 

Отбелязва се, че с такива антени е възможно прехващането на съобщения, свързани с работата на въздухоплаването, корабоплаването, военните и полицията.

 

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Центр Досье

Белгийските служби за сигурност са пояснили, че използват криптирана връзка от 2011 г., което би трябвало да осигури необходимата поверителност. Службите не изключват междувременно технологиите да са напреднали достатъчно, за да бъде възможен пробив.

 

Отбелязва се, че броят на антените на руското посолство в Брюксел е привлякъл вниманието на белгийското контраразузнаване и това е било потвърдено от министъра на правосъдието Венсан ван Кикенборн.

 

По неговите думи е трудно да се установи видът на оборудването, използвано от руското дипломатическо представителство в страната.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени