Постоянният представител на Русия в ООН оправда масирания удар на Иран срещу Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Г-7 осъдиха действията на Иран и потвърдиха подкрепата си за Израел

Василий Небезня, постоянен представител на Русия в ООН
Василий Небезня, постоянен представител на Русия в ООН Източник: X (бивш Twitter)

Първият по рода си пряк удар на Иран срещу Израел е легитимен отговор на нападението на израелската армия срещу дипломатическата мисия на Техеран в Сирия и нежеланието на Запада да го осъди, заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя.

 

"Това, което се случи в нощта на 14 април, не се случи във вакуум. Стъпките на Иран бяха отговор на срамното бездействие на Съвета за сигурност на ООН, отговор на явната атака на Израел срещу Дамаск, а не първата", каза Небензя на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

 

 

Руският дипломат припомни, че нападение срещу дипломатическа мисия в международното право е casus belli (формална причина за обявяване на война). Според него, ако представителствата на западните държави бяха подложени на атака, те биха отговорили на атаката и биха доказали правотата си.

 

"За вас всичко, което засяга западните мисии и западните граждани, е свещено и трябва да бъде защитено", подчерта Небензя и нарече позицията на Запада "парад на лицемерието и двойните стандарти".

 

Дипломатът обърна внимание и на факта, че Иран декларира нежеланието си за по-нататъшна ескалация на отношенията с Израел и призова Тел Авив да последва примера, за да избегне разширяването на конфликта "до регионална конфронтация".

 

В нощта на 14 април Иран и групировки под негов контрол нанесоха серия от удари с крилати ракети и дронове камикадзе на територията на Израел. Според израелските сили за отбрана (IDF) са изстреляни общо около 350 дрона и ракети, 99% от които са свалени. Общо те са превозвали около 60 тона експлозиви, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Г-7 осъдиха действията на Иран и потвърдиха подкрепата си за Израел. Атаката на Иран беше отговор на удара на Израел по иранското консулство в Дамаск, Сирия. В резултат на удара сградата е напълно разрушена. По последни данни са загинали 13 души, включително бригаден генерал от Иранския ислямски революционен гвардейски корпус (КСИР) Мохамед Реза Захеди.

 

 Русия осъди действията на Израел и поиска среща на 2 април. По време на срещата обаче САЩ и Великобритания отказаха да обсъждат проекта на изявление на Съвета за сигурност на ООН, предложен от Москва за израелския удар по иранското консулство.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени