Пострадалите от руския терористичен удар по Харков рязко нараснаха - поне 97 са ранените

Сред тях има 22 деца

Разрушенията от руския терористичен удар
Разрушенията от руския терористичен удар Източник: Telegram

В резултат на руския удар по Харков досега са ранени 97 души, включително 22 деца. Такава актуална информация сподели началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов. Броят на загиналите остава непроменен - седем души.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че сред убитите е 14-годишно момиче. Кметът на Харков Игор Терехов каза по-рано в комуникационното приложение "Телеграм", че на игралната площадка е убито едно дете.

 

Вследствие на удара 12-етажната жилищна сграда се възпламени, информира още кметът. Изпод развалините бе измъкнато тялото на убита жена и по този начин броят на жертвите нарасна на седем, каза Терехов по-късно.

 

Горните етажи на сградата бяха обхванати от пламъци. Няколко автомобила, паркирани близо до сградата, също се възпламениха. Спасителите предприеха бързи действия за изваждането на оцелелите от сградата.

 

Харков е една от основните мишени на руски обстрел в рамките на войната в Украйна, въпреки че през последните седмици интензитетът на обстрела е по-нисък, може би заради изненадващото навлизане на украинските сили в руската Курска област.

 

След удара по Харков Володимир Зеленски отново призова западните съюзници на Украйна да позволят на Киев да поразява с предоставените от Запада оръжия с голям обсег военновъздушни бази на руска територия.

 

"Един удар . . ., който нямаше да се случи, ако нашите сили за отбрана имаха възможността да унищожават руските военни самолети там, където са разположени. Няма рационална причина, поради която да ограничаваме отбраната на Украйна", заяви Зеленски в социалните мрежи.

 

Киев казва, че най-ефективният начин за предотвратяване на удари като този по Харков, е да бъдат поразявани руските самолети, от които се изстрелват снаряди срещу Украйна.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени