Поведението на талибанското правителство не е много окуражително, заяви Борел

Афганистан преживява сериозна хуманитарна криза и се задава социално-икономически колапс, написа той

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: EC

Върховният представител по външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви вчера, че досега поведението на талибанското правителство "не е много окуражително", а всякакъв икономически колапс в Афганистан ще повиши риска от тероризъм и други заплахи, предаде Ройтерс.

 

Изказвайки се на съвместна пресконференция със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Рияд, Борел каза също, че се надява преговорите по ядрената сделка между световните сили и Иран във Виена "скоро" да бъдат подновени.

 

Шефът на европейската дипломация, който е в Рияд след посещения в Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ), каза, че е информирал партньорите си за перспективите за възобновяване на преговорите за ядрената програма на Иран и е обменил мнения със саудитски представители за Йемен и Афганистан.

 

ЕС увеличи хуманитарната си помощ за Афганистан след идването на власт на талибаните, но спря помощта за развитие - стъпка, която бе предприета и от други държави и от Световната банка, припомня агенцията.

Поведението на талибанското правителство " безспорно е дилема", заяви Борел.

 

"Защото, ако искате да допринесете за избягването на икономическия колапс по някакъв начин трябва да обмислите подкрепа за правителството . . . Това обаче зависи от неговото поведение, а поведението му досега не е много окуражаващо", добави той Борел.

 

"Ако се стигне до икономически колапс хуманитарната ситуация рязко ще се влоши. Натискът върху хората да напуснат страната ще е по-голям, заплахите и терористичната заплаха ще станат по-големи, следователно произлизащите от Афганистан рискове, засягащи международната общност, ще станат по-големи", посочи върховният представител по външната политика на ЕС.

 

"Афганистан е изправен пред срив на икономическата и социалната си система, което има риск да се превърне в хуманитарна катастрофа", написа Борел в блок пост.

 

Избягването на най-лошия сценарий ще изисква талибаните да се придържат към условия, които биха позволили повече международна помощ, допълни шефът на европейската дипломация.

 

"Афганистан преживява сериозна хуманитарна криза и се задава социално-икономически колапс, който може да е опасен за афганистанците, региона и международната сигурност", написа Борел.

 

"Ако ситуацията продължи да се развива по същия начин с наближаването на зимата, това рискува да се превърне в хуманитарна катастрофа", допълни той.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени