Пожар в Копенхаген: Гори историческа сграда от 17-и век

120 души се борят с пламъците, огнената стихия още не е овладяна

Пожар в сграда
Пожар в сграда Източник: Pixabay

Пожар избухна в сграда от началото 17-и век в Копенхаген, в която допреди 50 години се e помещавала датската фондова борса. Шпилът на зданието рухна върху горящия покрив в сцена, която силно напомняше на пожара в парижката катедрала Нотр Дам преди пет години.

 

В сградата сега се намира Датската търговска камара. Всички намиращи се вътре са евакуирани, но вътре е имало много ценни произведения на изкуството. Кълба гъст дим часове наред се издигаха над центъра на Копенхаген.

 

Пламна една от най-големите забележителности на датската столица - старата борса, завършена и открита точно преди 400 години. Наблизо е дворецът Кристиансборг, в който заседава парламентът на Дания. В горящата сграда са се намирали служители на финансовото министерство и посетители, които са били евакуирани. Изведени са били и хора от съседни здания.

 

Районът беше отцепен и битката с пламъците продължава часове наред. Гордостта на старата борса - високият 56 метра шпил, представляващ четири дракона с преплетени опашки, рухна пред очите на всички. Сградата е била в процес на реновация в чест на годишнината, за да се възстанови ренесансовият й вид и опасващите я скелета силно са затруднили пожарникарите.

 

"Обичам тази сграда, като повечето копенхагенци, всеки от нас я свързва с нещо, тя е част от живота ни. Трябваше да дойда тук и да гледам. Мога да го сравня с трагедията в Париж с Нотр Дам. Разстроен съм и шокиран", каза Самюел Рахлин, бивш водещ и журналист.

 

На фона на пламъците, множество служители в сградата лично се втурнаха да помагат да бъдат изнесени и спасени ценни произведения на изкуството. Директорът на Датската търговса камара Брайън Микелсен е бил сред тези, които са влезли в горящата сграда, за да се опитат да спасят картини, изложени в нея.

 

Ето как изглеждаше забележителната сграда, строена преди 400 години от един от забележителните владетели на Дания. "Това е една от най-емблематичните сгради в страната. Фондовата борса е издигната от Кристиян IV в началото на XVII век. Той е известен с това, че е построил сгради, останали в историята на архитектурата", заяви Могенс Морген, преподавател по архитектурно наследство.

 

Крал Кристиян IV лично е поръчал дизайна на шпила, тъй като останал недоволен от първоначалния вид на сградата. Какво е възпламенило искрата на този етап остава неясно.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени