Позор! Правителството на Орбан готово да предаде Унгария на руснаците без бой

Опозицията в страната вече призова политическия съветник Балаж Орбан да подаде оставка

Будапеща
Будапеща Източник: Zonanews

Главният политически съветник на унгарския премиер Балаш Орбан (носещ същата фамилия като премиера) обяви пред Bloomberg, че страната му едва ли би отговорила със съпротива на военна агресия от Руската федерация.

 

Балаж Орбан
Балаж Орбан Източник: Portfolio.hu

По думите на помощника на Орбан "всяка страна има право да решава собствената си съдба и лидерите поемат отговорност" и посочи, че ако това, което се случи на Украйна, беше се беше случило на Унгария, Будапеща нямаше да започне битка срещу агресорите - урок, научен през 1956 г., посочи Балаж Орбан.

 

Дупките от куршуми по сградите в центъра на Будапеща от октомври 1956
Дупките от куршуми по сградите в центъра на Будапеща от октомври 1956

"Вероятно не бихме направили това, което президентът Зеленски направи преди две години и половина, защото е безотговорно, тъй като очевидно той постави страната си в отбрана от война, всички тези хора загинаха, цялата тази територия беше загубена - отново, това е тяхно право, това е тяхно суверенно решение, те имаха правото да го направят. Но ако ни бяха попитали, нямаше да го посъветваме", каза той.

 

Опозицията в страната вече призова политическия съветник да подаде оставка. Лидерът на дясноцентристката партия "Тиса" Петер Маджар каза: "С тези думи Балаж Орбан унижи паметта на хиляди унгарски борци за свобода, стотици от които - за разлика от Балаж Орбан — бяха готови да пожертват живота си за свободата и независимостта на своята страна".

 

Лидерът на лявоцентристката Демократична коалиция, бившият министър-председател, Ференц Дюрчани, написа в публикация във Фейсбук: "Правителството на Орбан ще предаде Унгария на руснаците без бой".

Според Балаж Орбан обаче в тази глава от историята на Унгария (Унгарското въстание от 1956 година, бел. ред.) има поука и тя е: "Тук трябва да внимаваме и трябва да внимаваме с много ценните унгарски животи. Не можете просто да ги изхвърлите пред другите".

 

След поисканата му оставка помощникът на Виктор Орбан защити изказването си, като заяви, че "позицията на Унгария е ясна: не виждаме смисъл от украинско-руската война", в която стотици хиляди хора са загинали "за нищо".

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Байдън покани лидерите на над 50 държави за предоставяне на военна помощ за Украйна

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около $8 млрд., включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове

Прочетете повече прочетете повече

САЩ: $8 млрд. помощ за Украйна и нов тип бомби, за да "спечели войната"

Помощта ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, а също ще укрепи отбранителната индустриална база на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени