Прага заплашва да експулсира всички руски дипломати

Външният министър Ян Хамачек каза, че смята днес да повика руския посланик, за да го извести за новите мерки след експулсирането на 18 руски дипломати

Прага
Прага Източник: Zonanews

Чехия заплаши днес да експулсира всички руски дипломати, като обвини Москва в безпрецедентна терористична атака на нейна територия през 2014 г. и призова за солидарност от страна на НАТО и Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Готов съм за всичко. Дори да се тръгне от нулата, което означава да ги върнем всички у дома", заяви чешкият външен министър Ян Хамачек във Фейсбук.

 

Той каза, че смята днес да повика руския посланик, за да го извести за новите мерки след експулсирането на 18 руски дипломати, смятани от Прага за тайни агенти, на което Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломати. Хамачек призова страните от ЕС и НАТО да "действат колективно", като в знак на солидарност с Прага изгонят руски дипломати. "Посланикът на Чехия информира Северноатлантическия съвет (ръководния орган на НАТО) и през седмицата съюзниците ще организират консултации с чешкия външен министър", каза тази вечер висш представител на алианса.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени