Правителството на Казахстан подаде оставка след масови безредици заради 50 % увеличение на цената на природния газ

В някои градове е обявено извънредно положение

Сблъсъци в Казахстан
Сблъсъци в Казахстан Източник: Twitter

Правителството на Казахстан подаде оставка тази нощ и президентът Касъм Жомарт-Токаев я прие. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и упрекна досегашното правителство за създалата се протестна ситуация в страната.

 

В столицата Алмати и една от провинциите беше обявено извънредно положение, включително вечерен час и забрана за масови събирания. Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения ред по време на протестите в няколко района на Казахстан, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското министерство на вътрешните работи.

 


При сблъсъците на протестиращи и силите на реда са пострадали 95 полицаи. Повредени са били 37 полицейски коли. Протестите, прераснали в насилие в продължение на три дни, бяха срещу покачването на цените на втечнения природен газ с 50 % и горивата.

 

Те бързо обхванаха цялата страна, а правителството на богатата на петрол държава наложи таван от 11 цента за литър. 

 

Президентът Жомарт-Токаев разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки. Ситуацията в засегнатите от протестите Алмати и Магнистауска област се подобрява след въвеждането на извънредно положение и комендантски час там. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени