Предателство: Тръмпистът Майк Джонсън се готви да откаже да подложи на гласуване законопроекта за помощ на Украйна

Председателят на Камарата на представителите може да не внесе документа въпреки че то бе одобрен от Сената

Майк Джонсън
Майк Джонсън Източник: Globallookpress

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън предупреди, че може да не внесе мащабния законопроект за чуждестранна помощ (вкл. за Украйна) за гласуване в Камарата на представителите, въпреки че документът беше приет от Сената. Законопроектът, който предоставя $95 млрд. помощ на Украйна, Израел и Тайван, премина три процедурни препятствия в Сената, докато бъде гласуван с мнозинство от 70 гласа "за".

 

Часове преди Сенатът да одобри документа, председателят на Камарата на представителите предположи, че няма да допусне гласуване на пакета. "Републиканците в Камарата на представителите бяха кристално ясни от самото начало на дискусиите, че всяко така наречено допълнително законодателство за националната сигурност трябва да признае, че националната сигурност започва от нашата собствена граница", каза Джонсън, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

 

Сенаторите се надяват, че Камарата на представителите все пак ще приеме законопроект за помощ за Украйна, Израел и Тайван. Президентът на САЩ Джо Байдън също призова Джонсън да внесе документа в Камарата на представителите "незабавно".

 

"Призовавам председателя да позволи на Камарата на представителите да вземе отношение и да не позволи на малцинство от най-крайните гласове в Камарата да блокира този законопроект изобщо за гласуване", каза американският президент.

 

Председателят на Камарата на представителите продължи с похвала на  Сената за отхвърлянето на законопроект миналата седмица, договорен между служители на администрацията на Байдън и двупартийна група сенатори, които се опитваха да свържат парите за "разкъсваните от война" Украйна, Израел и Тайван с подобрени мерки за сигурност и промени на границите към закона за предоставяне на убежище в САЩ, с аргумента, че е "недостатъчен".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени