Предателят Едуард Сноудън стана руски гражданин

Със специален декрет Владимир Путин даде паспорт на бившия служител на американската АНС

Едуард Сноудън
Едуард Сноудън Източник: Getty Images

 Предателят Едуард Сноудън вече е руски гражданин. Със специален декрет военнопрестъпникът Владимир Путин даде паспорт на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

 

 39-годишният Едуард Сноудън е издирван от САЩ за това, че е предал на медиите десетки хиляди документи на американската АНС, свързани с мащабите на електронното наблюдение, извършвано от АНС.

 

Тогава неговите разкрития предизвикаха много силно напрежение между САЩ и съюзниците им, а решението на руските власти да му издадат разрешително за пребиваване разгневи Вашингтон.

 

Съпругата на Сноудън също ще кандидатства за руско гражданство, съобщи адвокатът на американеца в Русия Анатолий Кучерена пред пропагандиската РИА Новости. Според него дъщерята на Сноудън, която е родена в Русия, е получила гражданство още при появата си на бял свят.

 

Сноудън няма да бъде засегнат от указа за мобилизация за войната в Украйна, разпоредена от Владимир Путин миналата седмица за определени категории руснаци.

"Той не е служил в руската армия и следователно според нашето действащо законодателство не попада в тази категория граждани, които сега са призовани", добави адвокатът му пред РИА Новости.

 

През 2013-а година Съединените щати обявиха Сноудън за издирване, заради публикуването на секретна информация. Той избяга в Русия и оттогава живее там.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени