Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: EPA

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане. Цената на обещанията, които Владимир Путин даде преди президентските избори в Русия по-късно този месец, ще възлезе на десетки милиарди долари през следващите шест години. Новите национални проекти, които Путин предложи в годишното си обръщение пред Федералното събрание в четвъртък, заедно с инициативите за подобряване на жизнения стандарт и масовото отписване на заеми за руските региони, могат да струват на хазната на Кремъл над 130 млрд. долара, които в момента не са отчетени в бюджета, изчисляват анализатори, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

 

Предложенията на Путин включват разширяване на държавната подкрепа за увеличаване на раждаемостта и продължителността на живота, както и инвестиции за подобряване на инфраструктурата, стимулиране на развитието на технологиите и увеличаване на износа на продукти, различни от нефт. Няколко други идеи са насочени към развитието на човешките ресурси, тъй като Русия продължава да изпитва остър недостиг на работна ръка, изострен от войната в Украйна.

 

Росбанк изчислява, че "новите" бюджетни разходи, необходими за осъществяване на плановете на Путин, възлизат на около 5,7 трилиона рубли (62,5 млрд. долара). Като се вземат предвид вече разпределените бюджетни разходи за 2024-2026 г. и допълнителните разходи за инициативите на Путин, общите разходи могат да достигнат 15 трилиона рубли през следващия му президентски мандат, пише в бележка на Росбанк.

 

Войната в Украйна води до дефицит в бюджета на Русия в продължение на две години
Войната в Украйна води до дефицит в бюджета на Русия в продължение на две години Източник: Bloomberg TV

Анализ на Дмитрий Полевой, инвестиционен директор в Astra Asset Management, показва, че подобни проекти могат да струват на Русия до 2 трилиона рубли годишно, или над 130 милиарда долара за шест години. При това се вземат предвид не само държавните разходи, но и предложеното отписване на две трети от заемите, предоставени от федералния бюджет на руските региони, както и инвестициите в комунални услуги.

 

"На пръв поглед това не изглежда непосилно, макар че ако икономическата ситуация се влоши повече от прогнозите на официалните лица, това ще наложи търсене на допълнителни източници на финансиране", коментира той. Войната в Украйна води до дефицит в бюджета на Русия в продължение на две години

 

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане. В същото време строгите и разширяващи се санкции намаляват приходите на Кремъл от износа на ключови суровини.

 

През 2023 г. Русия отбеляза фискален недостиг за втора поредна година и очаква тазгодишният недостиг да възлезе на 1,6 трилиона рубли. За да се справи с допълнителните разходи, Путин предложи на правителството да обмисли въвеждането на нов, прогресивен данък, който да разпределя по-справедливо тежестта от таксата.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени