Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе преизбрана за втори мандат

При тайното гласуване на 720-членния парламент Фон дер Лайен получи 401 гласа "за", при 284 "против"

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Twitter

Досегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес бе преизбрана за втори мандат, след като обеща да създаде Европейски отбранителен съюз и да продължи европейската зелена трансформация, като същевременно облекчи затрудненията, които това оказва за индустрията. При тайното гласуване на 720-членния парламент Фон дер Лайен получи 401 гласа "за", при 284 "против".

 

В обръщение към парламента в Страсбург по-рано днес, Фон дер Лайен представи ориентирана към просперитет и сигурност програма, повлияна от предизвикателствата на войната в Украйна, международната икономическа конкуренция и климатичните промени.

 

"Следващите пет години ще определят мястото на Европа в света за следващите пет поколения. Ще се реши дали ние ще предначертаем бъдещето ни или ще го оставим да бъде предначертано от събитията или от други", каза Фон дер Лайен преди тайното гласуване.

 

Тя подчерта, че е необходимо да не се отстъпва от "Зелената сделка"  за трансформация икономиката на ЕС с цел борба с климатичните промени – ключов ангажимент към представителите на партиите на Зелените, които се присъединиха към дясноцентристки, лявоцентристки и либерални групи в подкрепата на позицията ѝ.

 

След като се ангажира да оказва подкрепа на Украйна до края на войната с Русия, Фон дер Лайен заяви, че свободата на Европа в опасност и че Евросъюзът трябва да инвестира повече в отбрана.

 

Фон дер Лайен, бивш дясноцентристки министър на отбраната на Германия, се зарече, че ще създаде "истински Европейски отбранителен съюз", с водещи проекти в сферите на противовъздушната отбрана и на защитата от кибератаки.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени