Прекъсвания на електрозахранването в няколко украински области след нови руски терористични атаки

Изпратихме необходимите сигнали и конкретни искания до всички наши партньори, които разполагат с необходимите системи за противовъздушна отбрана и ракети, каза Зеленски в традиционното си видеообръщение

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В няколко украински области има прекъсвания на електрозахранването, след като Русия извърши снощи нови терористични атаки срещу енергийната инфраструктура на страната. Има съобщения за спирания на тока в Днепропетровска, Сумска и Полтавска и Харковска област.

 

Украинският президент Володимир Зеленски осъди руските нападения като отвратителни и за пореден път призова за повече международна помощ за защита на енергийната инфраструктура на своята страна.

 

"Изпратихме необходимите сигнали и конкретни искания до всички наши партньори, които разполагат с необходимите системи за противовъздушна отбрана и ракети", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение. Президентът на Украйна добави, че "Америка, Европа и други партньори знаят от какво точно се нуждаем".

 

Повече от две години след пълнощабната си инвазия в Украйна, руската армия отново взема все по-често под прицел нейната енергийна инфраструктура, за да прекъсне електрозахранването и топлоснабдяването.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени