Прекратиха операцията по издирване на тримата изчезнали алпинисти на К2

Екипите са издирвали изчезналите алпинисти и по други маршрути, но безуспешно

Али Садпара
Али Садпара Източник: ЕРА

Приключи издирвателната операция, която трябваше да открие тримата алпинисти, изчезнали в подножието на смъртоносния К2, предаде NOVA. Днес да претърсят района са излетели още два армейски хеликоптера, но няма и следа от Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мори, съобщава шерпът, ръководил операцията. В един от хеликоптерите е бил и синът на Али - Саджит, който тръгна с алпинистите към върха от Лагер 3 на 5 февруари. Той обаче се върна в Лагера заради проблем с кислородната бутилка, а след това успешно пристигна и в Базовия лагер.

 

Екипите са издирвали изчезналите алпинисти и по други маршрути, но безуспешно, тъй като над Лагер 4 видимостта е била изключително намалена. Вятърът на тази височина е бил 40 км/ч. Тримата алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника, са изчезнали вечерта на 5 февруари - часове, след като тялото на Атанас Скатов беше открито под смъртоносния връх. 

 

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени