Прелом: Украинската армия започва да отвоюва територии от руските нашественици

Руснаците вече разполагат с по-малко от 90% от силите и средствата, струпани преди нахлуването, има проблеми с доставките

Украинска армия
Украинска армия Източник: РИА Новости

По информация на Пентагона украинската армия е започнала да отвоюва територии, окупирани от руските войски, съобщи Би Би Си с позоваване на свой източник от американското Министерство на отбраната.

 

Събеседникът посочва, че се виждат "признаци за способността и готовността на украинците да си върнат територия, превзета от руснаците" - водят се боеве в района на Изюм край Харков се предприемат опити за освобождаване на Херсон.

 

През последната седмица експертите на Пентагона са установили "ясни доказателства", че руската армия преднамерено и съзнателно е обстрелвала гражданска инфраструктура. Има и признаци за други действия, които може да се квалифицират като военни престъпления. По информация на американски медии, Държавният департамент разследва руските военни престъпления в Украйна.

 

Руснаците вече разполагат с по-малко от 90% от силите и средствата, струпани преди нахлуването, има проблеми с доставките. Сред руските войници има случаи на измръзване заради липса на адекватна екипировка.

 

Според Пентагона се виждат признаци, че руснаците не могат да зареждат корабите си с гориво. В Азовско море има 7 руски военни кораба - вероятно те са обстрелвали Мариупол. В Черно море остават 21 руски военни кораба.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени