Премиерът Борисов познава добре бъдещия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен още от 2016 г.

Антъни Блинкен, на когото избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви, че ще повери ключовия пост на държавния секретар, бе на посещение в страната ни само преди няколко години

Антъни Блинкен, бъдещ държавен секретар на САЩ на среща с Б.Борисов май 2016 г.
Антъни Блинкен, бъдещ държавен секретар на САЩ на среща с Б.Борисов май 2016 г. Източник: МС

В страната ни той беше през май 2016 г. Тогава именно се състоя срещата му с премиера Бойко Борисов. В рамките на визитата Блинкен проведе и срещи с тогавашния външен министър Даниел Митов, както и с военния – Николай Ненчев. Тогавашният заместник на Хилъри Клинтън се срещна и с президента Росен Плевнелиев. Близо час и половина продължи срещата му с премиера Бойко Борисов. Тогава двамата обсъдиха сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения. По време на срещата Блинкен открои успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и в борбата с контрабандата. “Това е изключително достижение и има много уроци, които може да споделите с други държави”, каза номинираният за държавен секретар на САЩ през 2016 година.


Бивш заместник-шеф на Държавния департамент по времето на Барак Обама, 58-годишният Блинкен е сочен за един от най-близките и най-дългогодишните съветници на Джо Байдън.

През 2015-2017 г. Блинкен работи като заместник на Хилари Клинтън, занимаващ се с Близкия изток и борбата срещу Ислямска държава.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени