Премиерът на Армения каза, че да се разчита само на Русия в сферата на сигурността е било "стратегическа грешка"

Според него Москва е в процес на оттегляне от по-широкия регион на Южен Кавказ

Никол Пашинян
Никол Пашинян Източник: Am.mir24.tv

Премиерът на Армения Никол Пашинян каза, че политиката на страната му да разчита само на Русия за гарантиране на сигурността ѝ е било "стратегическа грешка", защото Москва се оказала неспособна да допринесе с нищо и в момента ролята ѝ в по-широкия регион на Южен Кавказ намалява=

 

В публикувано днес интервю за италианския вестник "Република" Пашинян обвинява Русия, че не е успяла да гарантира сигурността на Армения пред лицето, на по думите му, агресията на съседен Азербайджан срещу сепаратисткия анклав Нагорни Карабах.

 

Арменският премиер намекна, че Русия, която има подписан отбранителен договор с Армения и е разположила военна база там, не смята страната му за достатъчно проруски настроена и допълни, че според него Москва е в процес на оттегляне от по-широкия регион на Южен Кавказ. Затова Ереван се опитва да диверсифицира своите връзки в сферата на сигурността, посочи Пашинян, имайки предвид развитието на отношенията с Европейския съюз и САЩ, както и опитите да се изградят по-тесни връзки със страните от региона.

 

"Системата на сигурност на Армения е 99 процента свързана с Русия, включително що се отнася до доставките на оръжие и боеприпаси", каза Пашинян пред в. "Република".

 

"Днес обаче виждаме, че самата Русия се нуждае от оръжия и боеприпаси (за войната в Украйна бел. ред.) и при това положение е обяснимо, че дори и да иска Руската федерация не може да отговори на потребностите в сферата на сигурността на Армения", посочи арменският премиер.

 

"Този пример следва да ни покаже, че разчитането в сферата на сигурността само на един партньор е стратегическа грешка", обобщи Пашинян.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени