Премиерът на Армения Никол Пашинян подаде оставка

На 20 юни ще се проведат предсрочни парламентарни избори

Никол Пашинян
Никол Пашинян Източник: Am.mir24.tv

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви днес, че подава оставка, но ще остане и.д. премиер до предсрочните парламентарни избори на 20 юни, предаде Франс прес. Армения е в политическа криза от тежкото си поражение в конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах през есента на 2020 година. Опозицията месеци наред настояваше за оставката на Пашинян, когото нарича изменник. След днешното съобщение на Пашинян всички министри подадоха оставка на свой ред, както изисква законът в Армения.

 

Пашинян на 18 март, след политически консултации с президента Саркисян и лидерите на три парламентарни фракции, обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 20 юни. След оставката Пашинян технически отново ще номинира кандидатурата си, а парламентарните фракции няма да избират нов премиер два пъти. След това законодателният орган на страната ще бъде разпуснат и президентът на републиката ще назначи нова дата за предсрочни избори. Политическите експерти смятат за основен съперник на блока на Пашинян привържениците на втория президент Роберт Кочарян.

 

Никол Пашинян е остро критикуван за подписването през ноември на споразумение за прекратяване на бойните действия, което е силно неблагоприятно за страната му. В боевете са убити близо 6000 души от двете страни. Пашинян усили гнева срещу себе си в края на февруари, когато уволни редица висши военни, обвинявайки ги в опит за държавен преврат.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени