Премиерът на Люксембург заразен с COVID след среща в Брюксел, Радев също беше там

Ксавие Бетел има висока температура и главоболие

Ксавие Бетел и Румен Радев
Ксавие Бетел и Румен Радев Източник: Zonanews

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус, след като наскоро присъства на европейска среща на високо равнище в Брюксел (на която бе и Румен Радев, бел. ред.), предадоха ДПА и Ройтерс.

 

Бетел си е направил вчера сам тест, резултатите от който са били потвърдени с PCR тест. Той има леки симптоми, включително висока температура и главоболие, но планира да продължи работата си дистанционно. Премиерът ще остане под карантина 10 дни.

 

По време на двудневната среща на високо равнище Бетел е бил в контакт с много други европейски лидери, включително германската канцлерка Ангела Меркел. На кадри от срещата се вижда и как той стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те носят маски.

 

Правителството на Люксембург не смята никой друг държавен или правителствен ръководител за близък контакт на Бетел, потвърди говорителка на премиера. В Люксембург за близък контакт се смятат присъствието на двама или повече души в затворено помещение, на по-малко от два метра и без маска, в продължение на повече от 15 минути, отбелязва ДПА.

 

Люксембургският премиер е получил само една доза от ваксината срещу коронавируса на АстраЗенека, която му е била поставена на 6 май. По график той е трябвало да получи втора доза тази седмица.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени