Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува шантажа от страна на ЕС спрямо родината му

Основата на демокрацията не е такава, добави той в речта си пред ЕП

Матеуш Моравецки
Матеуш Моравецки Източник: АР

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки отправи днес в Страсбург критики по повод шантажа от страна на ЕС спрямо неговата държава в спора за върховенството на европейското право между ЕС и Варшава, чийто план за възстановяване е замразен от Брюксел, информират световните агенции. Европейската комисия ще защитава "общите ценности" на ЕС в Полша, предупреди от своя страна председателката й Урсула фон дер Лайен, без да обяви мерки срещу Варшава.

 

"Няма да позволим да бъдат заплашвани общите ни ценности. Комисията ще действа", заяви тя пред Европейския парламент след решението на полския конституционен съд, че националното право има приоритет над общностното право. От своя страна полският премиер, поискал думата в Европарламента, заяви, че "отхвърля този език на заплахи или на принуда". Той произнесе слово в защита на суверенитета на държавите спрямо Брюксел.

 

"Шантажът се превръща в обичаен метод за някои страни членки, основата на демокрацията не е такава", заяви Моравецки в половинчасовата си реч, приветствана от неговите привърженици. Запитан за полския план за възстановяване, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи днес, че европейската изпълнителна власт очаква "ясно послание" от Варшава за нейните съдебни реформи.

 

"Ще продължим да разискваме този план. Трябва да има както инвестиции, така и реформи и тези реформи засягат независимостта на правосъдието, така че очакваме ясно послание по въпроса. Анализът ще продължи", каза той пред АФП преди среща на европейски министри в Люксембург.

 

Правителството на партия "Право и справедливост" в Полша от години реформира съдебната система. Критиците на реформата обвиняват правителството, че упражнява натиск върху съдиите. Европейската комисия вече откри няколко процедури за нарушения срещу Варшава заради реформите и образува дела срещу Полша пред Съда на ЕС.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени