Премиерът на Швеция подаде оставка

Льовен загуби вота на недоверие в парламента на 21 юни, след като Лявата партия оттегли подкрепата си от правителството

Стефан Льовен
Стефан Льовен Източник: Twitter

Шведският премиер Стефан Льовен обяви в понеделник, че е подал оставка, като е дал на председателя на парламента задачата да намери нов премиер, след като загуби вот на недоверие миналата седмица.

 

Льовен загуби вота на недоверие в парламента на 21 юни, след като Лявата партия оттегли подкрепата си от правителството. Той имаше срок до 00:00 часа във вторник да намери достатъчна подкрепа за продължаване на мандата си.

 

На 17 юни популистката партия "Шведски демократи" поиска вот на недоверие на правителството премиера. По-рано лидерът на Лявата партия Нуши Дадгостар заяви, че не вярва на Льовен заради предложението на правителството да въведе пазарни цени за жилища под наем в нови къщи.

 

Правителството проучва тази инициатива в съответствие със споразумението, постигнато през януари 2019 г. с други две партии  - "Партията на центъра" и "Либерали", подкрепящи кабинета на малцинството.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени